Fjelltur og Vandring

Valdres har et mangfold av turer å by på i fjell og lettere terreng som passer for enhver naturglad person. Fra de skogkledde åsene i sør til Jotun­heimens hvite tinder i nord. Valdres innehar noen av landets beste fjell- og vandreturer.

Av de mest populære turene i nærheten av Valdres Høyfjellshotell så er turen opp Spåtind på 1414moh som tar fire-fem timer å fullføre med en lengde på 12km et naturlig turmål i Etnedal Kommune, sammen med fjellturer som Espelifjellet, Goaren, Jutulen og Vardafjell som byr på litt kortere turer med flott utsikt. Man kan også vandre en tur over Tonsåsen langs Den Bergenske Kongevei.

Det er rikelig med fjell- og vandreturer i de resterende fem kommunene i Valdres med Bjødnastigen, Bjørgovarden, Djuptjernkampen, Fjellenden, Gribbe, Jutulshøgda, Kviteberg, Smørlitoppen og Synet som de mest populære turene i Nord-Aurdal kommune. Her er det også lagt opp til turstier langs elva i Leira og Strandefjorden.

Fjell- og vandreturene i Sør-Aurdal byr også på kortere og lengre turer med Ørneflag på 1243moh som den lengste toppturen i kommunen, og lettere terreng på turen langs Fønhusstigen ved Kverrvilljuvet og tur til Jettegrytene ved Kvitingen. Av andre turer så er Makalausfjellet og Puttekollen populære turmål.

Vestre Slidre kommune har et knippe toppturer med flott utsikt fra toppene som strekker seg fra Grønsennknippa på 1368moh til Gilafjellet på 1582moh og Gråkampen på 1595moh, Videre fra Vestre Slidre kan man ta turen til Vang i Valdres omringet av høye fjell og en flott høyfjellsnatur. I Vang finner man flere toppturer for heldagsutflukter med Skjøld/Bergsfjellet på 1577 moh som det høyeste punktet, og flotte turer til Horntind, Nøsakampen, Tyinstølsnøse og Utsikten/Skjenegge som gode og varierte turmuligheter i kommunen.

Øystre Slidre kommune og Jotunheimen byr på en av landets flotteste naturperler og er utgangspunktet for flere av de mest ettertraktede fjellturene i et mektig naturlandskap i fjellheimen. Av toppturer i området så er Beseggen på 1743moh det aller mest populære reisemålet for alle aldre og grupperinger, i tillegg til at Bitihorn og en tur langs båtskaret innover Bygdin er en unik opplevelse ved innganngsporten til Jotunheimen. Rasletinden er det høyeste punktet på 2105moh, og det er et mangfold av gode muligheter for fjell- og vandreturer i kommunen. Gravolskampen, Javnberget, Mugnetinden, Rundemellen, Skaget, og Skarvemellen gode utgangspunkt for en autentisk naturopplevelse.